Vyhlášení prvních výzev naší MASky v novém programovém období 2021–2027

21. 9. 2023

S podzimem přichází také první vyhlašování výzev v rámci nového programového období 2021-2027. Stejně jako tomu bylo v přechozím programovém období, realizace aktivit nekoresponduje se začátkem tohoto období, nastalo očekávané dvouleté zpoždění. Nakonec až podzim roku 2023 přináší pro Broumovsko první vyhlášené výzvy, a to v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). První výzva se týká oblasti bezpečnosti nemotorové dopravy, pod čímž si lze představit opravu nehodové křižovatky, výstavbu chodníku v místě s vysokou intenzitou dopravy s doprovodnými stavebními prvky, například zálivem pro autobusy nebo přechodem pro chodce. Druhá výzva se týká infrastruktury pro sociální služby zřizované podle zákona o sociálních službách. Reprezentativním projektem pro tuto oblast může být nákup elektrického automobilu pro terénní sociální službu působící na území Broumovska.

Příjem projektových záměrů

Nové programové období s sebou přináší jisté změny v procesu vyhlašování výzev, které by mohly překvapit především ty žadatele, kteří žádali o podporu v minulém období. MAS již nepřijmá žádosti o dotace, ale přijímá tzv. projektového záměry. Příjem (vč. hodnocení) probíhá mimo monitorovací systém (MS2021+). Veškerá komunikace probíhá prostřednictvím e-mailové korespondence, příp. telefonicky. Žadatel vyplní formulář projektového záměru (ke stažení u každé výzvy na webu MAS) a převede ho do formátu PDF. Projektový záměr elektronicky podepíše statutární zástupce žadatele nebo osoba oprávněná či zmocněná k zastupování žadatele ve věci podání projektového záměru na MAS. Poté žadatel odešle formulář projektového záměru s podpisem oprávněné osoby a povinnými přílohami na e-mailovou adresu: mas.dotace@broumovsko.cz. Žadatel uvede do předmětu e-mailu číslo výzvy, do které podává projektový záměr.

Hodnocení projektového záměru na úrovni MAS

Administrativní kontrola

Provádí manažer MAS pro IROP. Jedná se o formální kontrolu (dle transparentních kritérií – viz kontrolní list) projektových záměrů, která může probíhat průběžně před termínem ukončením příjmu projektových záměrů. Ukončení administrativní kontroly proběhne po uzavření výzvy. Po ukončení administrativní kontroly všech podaných projektových záměrů v rámci výzvy MAS jsou projektové záměry, které splnily administrativní kontrolu postoupeny kanceláří MAS výběrové komisi k věcnému hodnocení.

Věcné hodnocení

Provádí Výběrová komise MAS. Hodnocení na základě objektivních, zveřejněných preferenčních kritérií. Seznam preferenčních kritérií vč. možných přidělených bodů je přílohou konkrétní výzvy. Kritéria jsou hodnocena body. Projektový záměr splní podmínky věcného hodnocení, pokud obdrží ve výzvě stanovený minimální počet bodů z maximálního možného počtu bodů. Hranice pro splnění věcného hodnocení je nastavena na minimálně 50 % z maximálního možného počtu bodů. Po ukončení věcného hodnocení jsou projekty předány Radě MAS, jakožto rozhodovacímu orgánu MAS Broumovsko+.

Výběr projektových záměrů

Provádí Rada MAS. Jejím hlavním úkolem bude vybrat projektové záměry, které získají kladné vyjádření o souladu se schválenou strategií CLLD MAS Broumovsko+ na programové období 2021-2027. Toto rozhodnutí je povinnou přílohou plné žádosti o podporu, kterou žadatel následně zpracuje v MS2021+ a je vydáváno na dobu určitou, a to 60 kalendářních dnů.

Podání plné žádosti o podporu v MS2021+

Projektové záměry, které vybrala Rada MAS a získaly kladné Vyjádření o souladu se schválenou strategií CLLD MAS Broumovsko+ na programové období 2021-2027, zpracovávají žadatelé do podoby plné žádosti o podporu v MS2021+. Při zpracování plné žádosti v MS2021+ může žadatel využít bezplatné konzultační podpory MAS. Kontaktní osobou pro tuto konzultaci je manažer MAS pro IROP. MAS Broumovsko+ je jedním ze signatářů plné žádosti o podporu. Žadatel do žádosti o podporu v MS2021+ nasdílí manažera MAS pro IROP jako jednoho ze signatářů. Jakmile bude mít žadatel žádost hotovou, finalizuje ji a informuje manažera MAS pro IROP, že žádost je v MS2021+ připravena k podání. Zároveň požádá o posouzení shody s vybraným projektovým záměrem na MAS. Manažer MAS pro IROP posoudí, jestli je žádost o podporu v souladu s vybraným záměrem (zejména zaměření projektu, celková požadovaná částka, příp. další parametry hodnocené kritérii MAS) a pokud ano, elektronicky podepíše žádost v MS2021+. Následně žádost podepíše elektronicky i oprávněná osoba žadatele.

Podrobný popis procesu vyhlašování výzev a hodnocení projektových záměrů je popsán v závazných postupech MAS pro IROP – ke stažení zde.

Manažer MAS Broumovsko+ pro IROP

Dana Černotová

Telefon: 737 207 534

E-mail: mas.dotace@broumovsko.cz